Loading...

Plein sud

BASKED IN BEAUTIFUL LIGHT, THIS HOME IS A REFLECTION OF LE CORBUSIER’S ARCHITECTURAL MOVEMENT. FOR THE OWNER, IT REPRESENTS THE STORY OF A LIFETIME.

Built on 37 acres of land in the Eastern Townships, this unique residence was designed by the owner. “I drew it myself some 20 years ago, with the help of a friend studying architecture.” Looking at the house, one can clearly see Le Corbusier’s influence. “I’m a real fan of the 60s and 70s,” says the owner. Professionals were involved in the project, and the interior was tasked to designer Christian Bélanger. “We worked together to develop the soul of the house, and [the owner] came up with the cube. The idea was to design a unique and eccentric relaxation zone, away from the bustle of the main house.” The space, dressed in glass, offers both privacy and a sense of nature, and the addition of cork lends a cozy touch.

The feeling of being outside, while inside, was a main priority. Therefore, the house received maximum fenestration on the south side to allow as much sun as possible in during the winter months. To enjoy the view and the natural light, the common living spaces are located on the upper floor, and are extended by a large terrace.

Cedar surrounds the exterior of the house while walnut is used inside. “With a sleek and refined decor, I felt like adding some warmth,” says the owner. s

A FEELING OF CONVIVIALITY GREETS YOU UPON ENTERING THE SPACE, LIKE IN THE ENTRANCE HALL, WHERE A UNIQUE CELLAR SERVES AS A SCREEN.

With an emphasis on blond wood, designer Christian Bélanger avoided an aseptic contemporary effect, while maintaining a purity in the lines. An attention to detail makes the difference; you can see it in the backlit ramp carved out of the wood railing.

“Entertaining is our pleasure. We love to take advantage of the outdoors, as well as welcome guests inside,” says the owner. With wine just around the corner, a grand kitchen island and table are where all the discussions take place—perfect for lengthy get-togethers. To make the most of the kitchen, a service area equipped with an industrial dishwasher, a second sink and refrigeration units is located at the back of the cooking area. “We can store the dirty dishes behind the hatch next to the red coffee machine and forget about them until the next day,” jokes the owner. The kitchen, therefore, consistently remains impeccable! Playing with white and black chairs around the table creates a rhythm, as well as “the illusion of a shorter table, which is still equipped with extensions to accommodate up to 20 people.” During summer, meals are mainly taken outside. “The terrace table is in line with the kitchen island, and a heating system will soon be installed to maximize our use of the terrace during the fall,” says the owner, whose dreams of becoming an architect are masterfully reflected here.

The home is equipped with 4 bedrooms and 3 bathrooms, all on garden level. “The orientation of the beds were designed head north, feet south, so that the first thing you see in the morning are the deer in the woods.” The master suite is accessible through a great walk-in that serves both the bathroom and bedroom. “No details were left out and we worked hard with the help of Christian to create our dream space” concludes the owner, who is more than ecstatic with his house in the woods.

General Contractor, Jean-Sébastien Gariepy, Groupe Unigesco; initial plan Designer, Stéphane Dubord; project Designer, Christian Bélanger, Bélanger Martin; windows, Alumilex


Plein sud – e-mag